סולמות בלוז במפוחית דיאטונית
שלום ילדים!
קופצים קצת קדימה, רציתי להדגים על מפוחית חדשה ולא כל כך מכוונת שני סולמות בלוז נפוצים מאד.
אזהרה גורפת
לשוניות המפוחית מיועדות לנגינה נקיה וללא לחץ עודף, לפחות ככה יאמרו לכם בחנות, אם תדרשו אחריות לאחר שכיפפתם לשונית חזק מדי עד למצב קטטוני. מנסיוני, כל דגם מפוחית מגיב אחרת לכיפופים, ותמיד צריך לנגן ולהתאמן בלי לחץ ולא בעוצמה גבוהה, כדי לשמור על הלשוניות לאורך זמן.
עם זאת, מפוחיות נועדו להתבלות ולהתכלות, והלשוניות יתחילו לנגן נמוך יותר ובפחות תגובה עד למצב שישברו או יפסיקו להתנועע בגמישות, מה שאומר שניגנתם המון או שהלחץ על הלשוניות היה מוגזם (או שיש לכם מפוחית ממש גרועה והגעתם להרס טוטאלי הרבה יותר מהר ממפוחית איכותית יותר).
קצת תאוריה
מכירים מעגל החמשות? בואו נפשט אותו לרגע בלי כל הסימנים הדיאזים והבמולים והמינורים, ונצייר אותו כמו סולם (נתחיל לטפס משמאל לימין, וכשנגיע לסוף נוכל להחליק למטה כמו כבאי ולהמשיך מהתחלה).
C G D A E B F# C# G# D# A# F C
בעקרון רשמתי בשונה ממעגל החמשות כדי שתזהו מוטיב חוזר, אך ניתן להחליף:
A# = Bb
D# = Eb
G# = Ab
C# = Db
F# = Gb
פוזיציה שניה היא נפוצה ביותר, כאשר הסולם הוא השני (הבא) בסולם החמשות. המפוחית C עליה אנחנו מדגימים ולומדים, אנחנו מנגנים סולם G.
פוזיציה שלישית נפוצה גם היא, יותר קלה ו"מודרנית" מפוזיציה שניה, שלישית בסולם החמשות. במפוחית C פוזיציה שלישית נותנת לנו את סולם D מינורי.
פוזיציה מוכרת לנו מאד היא פוזיציה רביעית, שהיא המקבילה המינורית של הסולם. למשל במפוחית C, פוזיציה רביעית נותנת סולם A מינורי. נגינה לא בסולם בלוז אלא סולם מינור טבעי A מאפשרת לנו סולו במבחר עצום של שירים עבריים.
על מנת להגיע לצלילים בסולם הבלוז, שהוא מינורי פנטטוני ביסודו, אנחנו חייבים ליצור קבוצת צלילים חדשה, שלא קיימת בין הצלילים הנקיים של הסולם.
המרווחים בסולם מג'ורי רגיל (בחצאי טונים) הם:
0,2,2,1,2,2,2,1
המרווחים בסולם בלוז (מינורי) הם:
0,3,2,1,1,3,2
ניתן להבחין מייד, שהצליל השני בסולם הבלוז נופל בין הצליל השני והשלישי בסולם המג'ורי הרגיל של המפוחית הדיאטונית.
כלומר - עלינו להתאים את הצליל במפוחית על ידי הבאת הצליל השני חצי טון למעלה, או השלישי חצי טון למטה.
מכיוון שהאפשרות הראשונה לא זמינה לנו (להעלות טונים, לפחות לא באמצעים שיש לנו במפוחיות פשוטות ולא "ערוכות" ידנית), נבצע את האפשרות השניה ונוריד חצי טון את הצליל השלישי, שנמצא במרחק 4 מצליל ה-0, כדי שיגיע למרחק 3 חצאי טונים.
מה שמתקבל הוא צליל "מכופף" וקצת "לא צלול", מכיוון שהלשונית במפוחית לא יועדה להתכופף, אך מאידך, הדבר אפשרי מעצם היותה בחור אחד עם עוד לשונית - זו שמנגנת בנשיפה, ומתכופפת יחד איתה בהרמוניה.
איך מתבצע הכיפוף בפועל, ואילו צלילים ניתן לכופף במפוחית דיאטונית רגילה, וכן לאילו צלילים ניתן להגיע, בשיעור הבא.
שאלה: האם ניתן לנגן סולם מסויים בשתי מפוחיות בסולם שונה?
בוודאי!נבדוק דוגמא פשוטה: מפוחית בסולם G ומפוחית בסולם C.
בפוזיציה שלישית במפוחית C אנחנו עוברים לנגן בסולם D, החל מחור שאיפה 4
בפוזיציה שניה במפוחית G אנחנו גם כן מנגנים בסולם D, החל מחור שאיפה 2
D F G Ab A C D
חומרים לתירגול
סרטון הדגמה
נגינה מהנה ולהתראות בשיעורים הבאים!
צביקה
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה