תוויות

יום ראשון, 15 באוקטובר 2017

נעימה מהסדרה המומינים - Haru_Ni_Nareba

נעימה: Haru_Ni_Nareba

מתוך הסדרה הנוסטלגית המומינים - לפי בקשה של יצחק לונגדים

המקור לבקשה הוא סרטון של בת-חן צרפתי:


את התווים הבאים כתבתי (בחופזה) למתחילים, ללא עיטורים כלשהם (צלילים מהירים המנוגנים לפני או אחרי הצליל העיקרי ומוסיפים חן ועניין ליצירה). כמובן שכל נגן יכול להוסיף עיטורים כאוות נפשו, כפי שבת-חן ביצעה בכשרון רב.

עדכון 2018: ניגנתי את זה בוקר אחד בעבודה, אז משתף:
לשמיעת ההקלטה באתר SoundCloud

הערה חשובה !
למדתי שהבלוג מראה תמונות פנימיות באופן לא קריא בעליל.
כדי לפתוח את תמונת התווים הרצויה בחלון נפרד, החזיקו את CTRL לחוץ לפני שאתם מקליקים על התמונה, או באמצעות כפתור ימני -> פתח בחלון חדש.

גרסה למפוחית כרומטית בסולם C:



גרסה למפוחית דיאטונית C, הורד לסולם F לצורך נגינה עם כיפופים ובלי יותר מדי אוברבלואו:


גרסה קל למפוחית דיאטונית C (או כל סולם אחר, בהתאמה) - אוקטבה נמוכה:


גרסה קל למפוחית דיאטונית C (או כל סולם אחר, בהתאמה) - אוקטבה גבוהה:

 

להורדת הקבצים באיכות גבוהה (PDF / PNG):

קישורים נוספים

הנעימה בביצוע נוסף:


נעימות נוספות מתוך המומינים:



נגינה מהנה!

יום שלישי, 15 באוגוסט 2017

תגלית לשונית

יוריקה (ובעברית - שומו שמיים) !!!

הבוקר גיליתי שאני יכול לנגן במפוחית בזמן שאני נושם רגיל או מזמזם להנאתי.

לא נורמאלי בעליל! אני רוצה כבר להיות אחרי חודש אימונים בטכניקה הזו כדי שאוכל להדגים אותה בשירים מוכרים ואפילו עם "דרון" (צליל קבוע שמלווה מלודיה) או קול שני בזימזום.
זה התחיל הבוקר כשניסיתי להכניס "טריל" באמצע משפט והלשון פשוט המשיכה לנגן עוד כמה צלילים בלי אוויר.

לפני חודשיים הדגמתי משהו כזה בסרטון שלי וחשבתי שזה סתם צחוקים ואי אפשר לנגן ככה באמת, מסתבר שכמה שמתקדמים יותר מגלים יותר והטכניקה מצאה אותי יותר מאשר אני אותה...
למי שמכיר נשימה סירקולטיבית, שלוקחים אוויר ללחיים ונושמים כמות קטנה לתוך מלודיקה או חלילית בזמן שממלאים שוב ושוב את הלחיים (או מי שמנגן בדידג' - לא ניסיתי מעולם) - אז זה לא זה. :)

מה שמתבצע בפועל, הוא שהלשון מספיק גמישה כדי לזוז לא רק למעלה ולמטה אלא גם לפנים ולאחור, מה שיוצר וואקום בשני הכיוונים אם הגרון חסום. אז כשלוקחים את הלשון לאחור, מתבצעת "שאיפה", וכשמקרבים אותה קדימה, נוצרת "נשיפה" עם האוויר שבקדמת הפה.

זה מאד דומה למפוח של בריכה שדורכים עליו כדי לדחוס אוויר דרך הצינורית, במקרה הזה לתוך התעלה של הלשונית שאנו מכוונים לתוכה.

מי שמכיר גיטרה חשמלית או בס, מכיוון שהיא מוגברת אז נגיעה קלה במיתר על הסריג סריג מפיקה צליל - ניתן לנגן שירים באמצעות הקשה על הסריגים בלי לפרוט בכלל. זה מאד דומה לטכניקה הזו - אנחנו משתמשים באוויר (כמו חשמל) שכבר נמצא בחלל הפה ובלשון כמו מנוע שדוחף את הלשוניות באמצעות כמות האוויר הקטנה אך המספקת הזו.

מהבוקר ניגנתי עוד כמה שירים בלי אוויר וגיליתי כמה דברים:

1. אפשר לנגן במהירות כפולה ומשולשת מאשר שימוש באוויר מהבטן

2. קשה מאד מאד לנגן באוקטבה הראשונה, ועדיף לנגן בסולמות D ומעלה כדי לכסות את הצלילים העיקריים - למי שמנגן במפוחית C, להתחיל בחור 4 לפחות.

3. כיפופים זה מאד קשה (אך אפשרי בהחלט), אם סוגרים כמעט לגמרי את השפתיים - לא מומלץ לשנות פוזיציה של שפתיים אבל - זה המקרה היחיד כנראה שזה יעיל - הצליל יוצא גרוע אך מכופף, אם מתאמנים זה משתפר

4. מפספסים צלילים כל הזמן - זו טכניקה מטורפת מאד מאד מדוייקת ונורא קל פתאום לנגן חזק מדי או לפספס - צריך ללמוד את המפוחית מחדש ואיך כל לשונית מתנהגת (התקפת הצליל ומישכו, העוצמה האופטימלית וכולי).

אני מניח שמפוחית מעולה או כזו שעברה טיפול מסיבי די משווה בין הלשוניות מבחינת קלות הנגינה, והפיספוסים הרבה פחות מורגשים)

5. אפשר לשלב בקלות בין נגינה עם אוויר ללשון בלבד, המעבר מתבצע כשצריכים אותו והוא כמעט לא מורגש

5. ניתן לנגן צלילים קצרים בלבד, אך אפשר להאריך אותם קצת עם אימון ואפילו לחלק את המעט הזה לשניים שלושה צלילים בשביל לנגן לדוגמא משפט עם כמה "נשיפות" או "שאיפות"

6. כנראה שעליתי על הדרך שבה צ'רלי מק'קוי ניגן את שיר הקאונטרי המפורסם שלו על תחנת הרכבת (ולא על פריחת התפוז כמו שמשערים מהשם):
Orange Blossom Special

7. גם אם טעיתי לגבי צ'רלי מק'קוי והוא ממש ניגן עם סרעפת והכל, עדיין המהירות עולה על כל דמיון :)

8. מי שמנגן מוגבר (שוב - צ'רלי מק'קוי, והמון נגני בלוז) - יכול להכין מטעמים בטכניקה הזו, מכיוון שניתן לנגן חלש ומדוייק והמגבר עושה את העבודה - ללשון אין הרבה "כוח" והמגבר פועל לטובת הטכניקה

9. אני יכול לחשוב על המון יצירות גם במפוחית כרומטית שניתן לשפר אותן עם נגינת "לשונית" בלבד. ה-"צרה" עם כרומטיות היא שצריך יותר אוויר מדיאטונית, אך יש כמה קיצורי דרך - ישנם מסרקים מקוסטמים שניתן להחליף בחלק מהפירמות הידועות, ישנם "גסקטים" שיכולים להכנס בין המסרק ולוחיות הלשוניות, אפשר לקרב למינימום את הלשוניות ללוחיות, לקצר את התעלה למינימום, למרוח ווזלין על ה-"רגיסטר" (איזה שם דבילי) לאטימה טובה יותר וכולי. דמיינו את מעוף הדבורה במהירות על...

10. צריך לעבוד על זה והמון. בכל דקה מתקדמים טיפה ואי אפשר לזרז את התהליך - כל טכניקה דורשת שעות ימים ושבועות כדי להתקרב לשליטה מלאה ושילוב עם טכניקות קיימות. סבלנות מוטיבציה ושריטה פנימית עמוקה תמיד עוזרות!

נגינה מהנה - חוזרים לעבוד...

[עדכון מהשטח]
לטכניקה קוראים "בוכנת לשון" (Tongue Piston) - וכנראה שזה בדיוק מה שהשתמשו פעם במוסיקת קאנטרי לקטעים המהירים ממש, כי ממה שאני מצליח לפרש אלו בדיוק הקטעים ה-"נקיים" של המפוחית בחצי הגבוה, בלי כיפופים בשאיפה (נשיפה עם כיפופים הרבה יותר קל עם לשון בלבד) ובלי טכניקות מתקדמות יותר.
[סוף עדכון]

דוגמא לשילוב הלשון בדחיפת צליל נשיפה בין צליל שאיפה, כי לשמר את מהירות הנגינה בלי להחליף כיוון מנשימה לנשיפה (וגם מעבר טבעי יותר):
https://drive.google.com/open?id=0B04eyb9ucODfT2h6ZGdhckN0aDA

יום שלישי, 18 ביולי 2017

פרוייקט - המפוחית החדשה של אבא

מפרוטוקול הצוות לפני הניתוח...

דוקטור - קיבלנו מפוחית חדשה לניסוי קליני
אז מה את מציעה, שולה?
בוא נפתח אותה, נחליף כמה צלילים, נתקדם משם
את בטוחה שולה? אני באמצע הסנדוויץ'!
דוקטור - תתאפס על עצמך ותתחיל לעבוד...




גבירותיי ורבותיי: הניתוח הושלם בהצלחה!

היה היתה מפוחית כרומטית 10 חורים בסולם C, שהגיעה מסין בדואר ישראל, היישר מעלי המאסף.

והרי רשימת השינויים הקצרה (קצר לרשום ארוך ארוך ארוך לבצע - 27 לשוניות שינו צליל, מתוך 40 - שלוש שעות עבודה עם מלא הפרעות!)

כשהלחצן פתוח, סולם דו במקור - 7 לשוניות הועלו בחצי טון, 4 דו ו-3 פה.
מה יצא? סולם רה מג'ור מתחיל מחור 1 שאיפה

כשהלחצן סגור, סולם דו דיאז במקור - כל הלשוניות (20 במספר כולל אחת זכרונה לברכה הוחזרה מהמייתים אחרי שהפריעו לי ונקרעה) - עלו בחצי טון.
מה יצא? עוד סולם רה מג'ור, הפעם מתחיל בחור 1 נשיפה

אז מה קיבלנו?

מפוחית חדשה, "C27D", (כי הפכה ממפוחית C למפוחית D ב-27 שינויים), משוגעת ומופלאה לגמרי (גרועה לאללה... כמה קשה לנגן בה ירקתי דם תרתי משמע - איזו איכות סינית זוועה אבל זה מה שהזמנתי בשביל הפרוייקט)

כל לחיצה על הכפתור מעלה בדרגה אחת בסולם, ולא בחצי טון.

כלומר - מוסיקה אירית, עממית ושירי ילדים, וכל מיני "טרילים" שלא אפשריים בלי לשנות במהירות כיוון נשיפה שאיפה - אפשריים ומגניבים ביותר.

ומה עוד?
נגינה בלחיצה קבועה על הכפתור משנה כיוון נשיפה שאיפה, למ שכבר רגילים ממפוחית C (רק ב-D), וכל שיחרור אקראי של הכפתור מוביל לירידה בדרגה אחת בסולם.

תמונות וקבצי קול

https://drive.google.com/open?id=0B04eyb9ucODfVGlOeVlyNkpMLXc

רשימת קבצי הקול

1. סולם להדגמת הצלילים עם ובלי כפתור
2. הפינג'ן - הדגמה של העלאת דרגה בסולם במהירות סבירה כדי ליצור קישוט (עולה יורד חזרה)
3. המוהיקני האחרון - הדגמה של לחיצות מהירות עם התחלת הצליל כדי ליצור אפקט שרק חליל אירי יודע לעשות
4. יש בי עוד כוח - נגינה עם כפתור לחוץ קבוע, ושיחרור בהתחלת צליל כדי "לעלות" לתוך הצליל (הפוך מהפינג'ן, שעולה מהצליל דרגה ויורד כדי ליצור קישוט)

הפרוייקט בהשראת ברנדן פאואר, האיש והאגדה (והמפוחיות הכי מעניינות בעולם נקודה.)

http://www.brendan-power.com

נגינה מהנה ולילה טובה!
צביקה

יום שבת, 8 ביולי 2017

שלושה שירים עם כיפופים

כיפופי צלילים במפוחית


שלום ילדים!
רציתי להדגים איך באים לידי ביטוי כיפופים בשירים עבריים, שלא בדומה לבלוז קאנטרי וסגנונות אחרים, אנחנו מנגנים הרבה שירים מלודיים וצריכים לרוב לנגן צליל מכופף באופן ארוך מהנהוג בסגנונות אחרים.
מכיוון שכך, עלינו להגיע לטונאליות מדוייקת ולנסות לשפר את הגוון של הצליל עד למקסימום האפשרי מבחינתנו, מכיוון שצליל מכוף הוא לא צליל טבעי והוא מורגש מאד על הקו ה-"נקי" של המפוחית.
נוכל כמובן "ללכלך" את כל הצלילים באופן מוגזם, או לחבר את המפוחית למיקרופון ומגבר עם אפקט דיסטורשן ודומיו, אך זו לא המטרה - אנחנו מעוניינים בצלילים נקיים עם נגינה מזדמנת של צלילים "מכופפים" בהתאם לצורך בשיר.

חשוב להגדיש (להדגיש ביתר שאת) - יש לשוניות שלא ניתן לכופף, ונסיון עיקש לעשות זאת יפגע לכם המפוחית באופן בלתי הפיך. כדי להבין אילו לשוניות ניתן לכופף יחסית בקלות ללא שינוי פיזי של הלשוניות והלוחות שלהן, קיראו את שתי השורות הבאות:
כיפופי שאיפה: חורים 1,2,3,4,6
כיפופי נשיפה: חורים 8,9,10
ברמה עקרונית ומסתייגת, ניתן לכופף צלילים באופנים נוספים ולהגיע לכל המנעד הכרומטי של המפוחית, כולל אלו שעדיין חסרים לנו בכיפופים ה-"פשוטים". אומן מפוחית וירטואוז ידוע ביכולתו לנגן סולמות כרומטיים בסגנונות ג'ז, קלאסי ומוסיקת עולם, הוא האוורד לוי.

השירים

לו יהי (נעמי שמר) - כיפוף לה נמוך שחסר כבסיס לסולם
שירים עד כאן (נתן יונתן \ נחום היימן) - כיפוף לה נמוך וכן לה במול אמצעי כדי להרכיב צליל באקורד E7
התחלה חדשה (יעקב גלעד \ יהודה פוליקר) - כיפוף לה נמוך וכן לה במול נמוך כחלק ממעבר אקורד פה ל-פה מינור, שזה אומר ירידה של טון וחצי מסי עד כמעט סול.

סרטון הדגמה




נגינה מהנה ולהתראות בשיעורים הבאים!
צביקה

שיעור 4 - מבוא לסולמות בלוז

סולמות בלוז במפוחית דיאטונית

שלום ילדים!

מספרים... שאחרי שהמפוחית הקטנה והחביבה הגיעה לארצות הברית עם מהגרים מאירופה, גילו מוסיקאים אפרו-אמריקאים שהם יכולים לנגן באופן אחר ממה שהיה נהוג בגרמניה, מולדת המפוחית. במקום לנגן אקורדים וצלילים בסולם המקורי, הותאמה המפוחית לנגינת בלוז וג'ז על ידי התחלת הסולם במקומות אחרים על גבי המפוחית ולרוב - בשאיפה ולא בנשיפה.

קופצים קצת קדימה, רציתי להדגים על מפוחית חדשה ולא כל כך מכוונת שני סולמות בלוז נפוצים מאד.

אזהרה גורפת

לשוניות המפוחית מיועדות לנגינה נקיה וללא לחץ עודף, לפחות ככה יאמרו לכם בחנות, אם תדרשו אחריות לאחר שכיפפתם לשונית חזק מדי עד למצב קטטוני. מנסיוני, כל דגם מפוחית מגיב אחרת לכיפופים, ותמיד צריך לנגן ולהתאמן בלי לחץ ולא בעוצמה גבוהה, כדי לשמור על הלשוניות לאורך זמן.
עם זאת, מפוחיות נועדו להתבלות ולהתכלות, והלשוניות יתחילו לנגן נמוך יותר ובפחות תגובה עד למצב שישברו או יפסיקו להתנועע בגמישות, מה שאומר שניגנתם המון או שהלחץ על הלשוניות היה מוגזם (או שיש לכם מפוחית ממש גרועה והגעתם להרס טוטאלי הרבה יותר מהר ממפוחית איכותית יותר).

קצת תאוריה

מכירים מעגל החמשות? בואו נפשט אותו לרגע בלי כל הסימנים הדיאזים והבמולים והמינורים, ונצייר אותו כמו סולם (נתחיל לטפס משמאל לימין, וכשנגיע לסוף נוכל להחליק למטה כמו כבאי ולהמשיך מהתחלה).

C   G   D   A   E    B    F#    C#    G#    D#    A#    F    C

בעקרון רשמתי בשונה ממעגל החמשות כדי שתזהו מוטיב חוזר, אך ניתן להחליף:
A# = Bb
D# = Eb
G# = Ab
C# = Db
F# = Gb

פוזיציה שניה היא נפוצה ביותר, כאשר הסולם הוא השני (הבא) בסולם החמשות. המפוחית C עליה אנחנו מדגימים ולומדים, אנחנו מנגנים סולם G.

פוזיציה שלישית נפוצה גם היא, יותר קלה ו"מודרנית" מפוזיציה שניה, שלישית בסולם החמשות. במפוחית C פוזיציה שלישית נותנת לנו את סולם D מינורי.

פוזיציה מוכרת לנו מאד היא פוזיציה רביעית, שהיא המקבילה המינורית של הסולם. למשל במפוחית C, פוזיציה רביעית נותנת סולם A מינורי. נגינה לא בסולם בלוז אלא סולם מינור טבעי A מאפשרת לנו סולו במבחר עצום של שירים עבריים.

על מנת להגיע לצלילים בסולם הבלוז, שהוא מינורי פנטטוני ביסודו, אנחנו חייבים ליצור קבוצת צלילים חדשה, שלא קיימת בין הצלילים הנקיים של הסולם.
המרווחים בסולם מג'ורי רגיל (בחצאי טונים) הם:
0,2,2,1,2,2,2,1
המרווחים בסולם בלוז (מינורי) הם:
0,3,2,1,1,3,2
ניתן להבחין מייד, שהצליל השני בסולם הבלוז נופל בין הצליל השני והשלישי בסולם המג'ורי הרגיל של המפוחית הדיאטונית.
כלומר - עלינו להתאים את הצליל במפוחית על ידי הבאת הצליל השני חצי טון למעלה, או השלישי חצי טון למטה.
מכיוון שהאפשרות הראשונה לא זמינה לנו (להעלות טונים, לפחות לא באמצעים שיש לנו במפוחיות פשוטות ולא "ערוכות" ידנית), נבצע את האפשרות השניה ונוריד חצי טון את הצליל השלישי, שנמצא במרחק 4 מצליל ה-0, כדי שיגיע למרחק 3 חצאי טונים.

מה שמתקבל הוא צליל "מכופף" וקצת "לא צלול", מכיוון שהלשונית במפוחית לא יועדה להתכופף, אך מאידך, הדבר אפשרי מעצם היותה בחור אחד עם עוד לשונית - זו שמנגנת בנשיפה, ומתכופפת יחד איתה בהרמוניה.

מה שנראה הוא הקשר בין הכיפופים שמתבצעים על לשוניות מסויימות, ובין הסולם שאנחנו רוצים לנגן.

איך מתבצע הכיפוף בפועל, ואילו צלילים ניתן לכופף במפוחית דיאטונית רגילה, וכן לאילו צלילים ניתן להגיע, בשיעור הבא.

שאלה: האם ניתן לנגן סולם מסויים בשתי מפוחיות בסולם שונה?

בוודאי!
נבדוק דוגמא פשוטה: מפוחית בסולם G ומפוחית בסולם C.

בפוזיציה שלישית במפוחית C אנחנו עוברים לנגן בסולם D, החל מחור שאיפה 4
בפוזיציה שניה במפוחית G אנחנו גם כן מנגנים בסולם D, החל מחור שאיפה 2
D F G Ab A C D


חומרים לתירגול



סרטון הדגמה



נגינה מהנה ולהתראות בשיעורים הבאים!
צביקה

יום חמישי, 6 ביולי 2017

טיפטיפון 2 - כיוון יוקולילי באמצעות מפוחית C

טיפ לגבי כיוון יוקולילי ומפוחית כדי לנגן יחד

שלום ילדים

היום נראה איך מכוונים יוקולילי עם מפוחית C.


ליוקולילי ארבעה מיתרים שיכולים להיות מכוונים כאשר המיתר העליון כשהוא הנמוך מכולם והשאר עולים בטון, או מיתר עליון גבוה יותר והמיתר שאחריו הוא הנמוך ביותר ומשם עולים בטון עד המיתר התחתון.

הערות

  1. ביוקולילי, כמו בכלי מיתר (פריטה) אחרים, ממספרים את המיתרים מלמטה למעלה - המיתר התחתון הוא הראשון והעליון האחרון.
  2. בדרך כלל יוקולילי סופרן וקונצרט מכוונים למיתר עליון גבוה, ויוקולילי טנור שהוא יותר גדול מכוון למיתר עליון נמוך.
  3. ישנם סטים של מיתרים גם ליוקולילי הקטנים יותר שניתן לכוון למיתר עליון נמוך, אך זה די נדיר ונשמע פחות "מוכר".
  4. בנוסף יש כיוונים נוספים ליוקולילי, כמו "Open C" או "Open D" וכיוונים נוספים, אנחנו מדברים כרגע על הכיוון הנפוץ למתחילים וכנראה שגם בהמשך הדרך.
  5. ניתן לכוון יוקולילי באמצעות מיתר אחד בלבד, ואז להשוות בין המיתרים עד שכולם מכוונים. עד שתדעו לעשות את זה, משתמשים בטונר (מכוון) שיושב עם קליפס על ראש המיתרים, או תוכנה בטלפון נייד, או משרוקית כיוון.

כיוון באמצעות המפוחית


הצלילים המקבילים בין היוקולילי למפוחית הם:
4 - מיתר רביעי עליון (רביעי) ביקולילי סופרן או קונצרט - סול גבוה (G) - במפוחית חור נשיפה 6
או, מיתר רביעי עליון נמוך (סט מיוחד) ביוקולילי טנור - סול נמוך (G) - במפוחית חור נשיפה 3 או חור שאיפה 2
3 - מיתר שלישי מלמטה בכל יוקולילי - דו (C) - במפוחית חור נשיפה 4
2 - מיתר שני מלמטה בכל יוקולילי - מי (E) - במפוחית חור נשיפה 5
1 - מיתר ראשון מלמטה בכל יוקולילי - לה (A) - במפוחית חור שאיפה 6

וכעת ניתן לנגן יחד! או עם חבר או חברה :)

סרטונים

טייק 1

טייק 2


בשיעור הבא נדבר על כיוון מפוחית באמצעות יוקולילי...

סתם סתם... כיוון מפוחית מתבצע באמצעות מברגה ופטיש חמש קילו...
סתם סתם - בדקתי אם קראתם עד לכאן :)

נגינה מהנה ונתראה בשיעורים הבאים
צביקה

יום שני, 3 ביולי 2017

טיפטיפון 1 - איך משחררים (אוויר)

טיפ קטן למקרה שתתקעו עם הרבה אוויר

שלום ילדים!

טיפ קטנטן (טיפטיפון כמו בקטקטים) על שיחרור אוויר בדיוק לפני שאנחנו מלאים לגמרי, כדי שנוכל להמשיך לנגן צלילים בשאיפה.

סרטון ההדגמה




נגינה מהנה ולהתראות בשיעורים הבאים!
צביקה

יום חמישי, 29 ביוני 2017

תרגיל 2 - רוק אנד רול

תרגיל 2 - נגינה של בס-ליין לאימון קצב

שלום ילדים!

היום נתרגל ריף של רוק אנד רול (Rock & Roll), שהוא מעין מבוא לפוזיציה 2 ולבלוז.

לאימון שני חלקים - בסגנון רוק אנד רול ובסגנון בלוז:
טה טה טה טה טה טה טה טה
אחת ו-שתיים ו-שלוש ו-ארבע ו-אחת ו-שתיים ו-שלוש ו-ארבע



דגשים חשובים

ישיבה רגועה נשימה טבעית, להתחיל לאט, לנגן צלילים נקיים (גם אם מהר יותר), לעבור למהירות גבוהה יותר רק כאשר הצלחתם לנגן את כל הריפ ללא טעויות.

שוב - עבודה עם מטרונום חשובה מאד, כפי שהזכרתי בתרגיל 1,למי שמרגיש שבורח מהקצב ובכלל בתור פרקטיקה טובה (Best Practice).


חומרים לתירגול

תוכלו למצוא בקישור הבא תווים להצגה ולהדפסה, וכן קובץ מידי לדוגמא.
Excercise2_Rock_and_Roll





סרטון הדרכה




נגינה מהנה ולהתראות בשיעורים הבאים!
צביקה

יום רביעי, 28 ביוני 2017

תרגיל 1 - באך 147 BWV

תרגיל 1 - אימון קטע מיצירה לפי תווים

שלום ילדים!

היום נתחיל לתרגל עם גרסה קלה למפוחית C דיאטונית של היצירה:

דגשים חשובים

המטרה היא להגיע לנגינה רצופה לפי הקצב המתאים לכם, בנגינת צלילים בודדים, נקיים ונעימים.
בזמן הנגינה חשוב לשמור על שרירים רגועים, ישיבה יציבה, זרימת אוויר חופשית והקפדה על אחיזת המפוחית ומיקומה בין השפתיים כפי שלמדנו בשיעורים הראשונים.
אם אתם מרגישים שקצת בורח לכם - לא להמשיך, לשחרר, לקחת אוויר, לחזור להתחלה ולתרגל שוב או אפילו לאט יותר.

האימון יהיה יעיל ביותר עם מטרונום (או Metrodrum שהיא תוכנה נהדרת לאנדרויד, בה ניתן לבחור סוגי מקצבים בנוסף למטרונום רגיל). קישור לתוכנה:
https://play.google.com/store/apps/details?id=the.crazy.metrodrum
מטרונום אונליין (אחד מתוך רבים):
http://www.online-stopwatch.com/online-metronome

לגבי השימוש במטרונום במקצבים "מיוחדים" כמו תשע שמיניות, ניתן להשתמש במטרונום עם צליל קבוע כמו המטוטלת, או במקצב שלושה רבעים ולנגן שלושה תווים על כל פעמה (כך שבתיבה שלמה של 3 פעמות מנגנים 9 שמיניות, או ביטים).

חומרים לתירגול

תוכלו להציג או להדפיס את התווים, וכן להוריד קובץ מידי, בקישור הבא:
Excercise1_Jesu_Bach_BWV147

סרטון תירגול:



נגינה מהנה ולהתראות בשיעורים הבאים!
צביקה

יום ראשון, 25 ביוני 2017

שיעור 3 - מסדר השרקנים

שלום ילדים!

אוהבים שרקנים?
אבל ההורים לא כל כך - רק בפינת ליטוף.
אז בואו נעשה משהו מיוחד בשיעור הזה - בלי מפוחיות, רק אנחנו והשריקות.

לדעת לשרוק זה נחמד, במיוחד למי שמתבייש לשיר אבל ממש רוצה להביע את עצמו עם שיר ברדיו או באמצע הופעה. אפשר גם לזמזמם, להמהם, לפצוח ב-לה לה לה, אבל בואו נשאר בנושא - לשרוק זו אומנות (לדעת לעצבן אחרים, במיוחד בספריה, או בעבודה, או בארוחת הצהריים).

איך זה קשור למפוחית?
תראו בסרטון.



מקווה שנהניתם ולמדתם משהו,
להתראות בשיעור הבא!
צביקה

שיעור 2 - הנשימה במפוחית

שלום ילדים!

היום נלמד לנשום. אבל המורה - אנחנו יודעים לנשום, מהרגע שנולדנו!
נכון אבל, לא נולדתם עם מפוחית בפה (רק האוורד לוי נולד ככה, עם מפוחית שלושה חורים פיצית כזו).

הנשימה בכלי נשיפה היא תורה בפני עצמה,
אה-מה-מה (אמרה הכיבשה) - אנחנו מדברים על כלי שלא רק נושפים בו, אלא גם שואפים (להצליח. מתישהוא).

אז איך נושמים? או נושפים?
בקלות. תראו בסרטון:



נגינה מהנה,
ונפגש בשיעור הבא!
צביקה

יום שישי, 23 ביוני 2017

הדרך לשיעור השני...

...עוברת בכמה סרטונים קצרים מהמרפסת.


אז ככה:

הדגמת מפוחית טרמולו - נוחה לילדים מגיל הגן


מפוחית רגאיי? למה לא


כלייזמר במפוחית דיאטונית רגילה? הכצעקתה?


שיר למעלות - הגרסה המשופרת קמעה והפתעה קטנה :)



נתראה בהקדם
צביקה













יום שבת, 17 ביוני 2017

שיעור 1 - הכרת המפוחית

שלום ילדים!

היום נשחק מעט עם המפוחית, כמה כלים בסיסיים ומותר לעשות רעש!

האמת, אני בטוח שכבר עברתם את השלב הראשוני מזמן, אז ככה, בקטנה, למ שמתחיל מאפס,
כמה מילים וצלילים לסופשבוע.



בשיעורים הבאים נלמד על:

נגינה לפי טאבים ותווים - שתי שיטות כתיבה וקריאה של מנגינות (ניתן גם לשלבן יחדיו). הטאבים מהווים שיטה מהירה לנגינה לפי סימנים מוסכמים של החורים בהם נושפים או שואפים ואפשרויות צליל כמו כיפופים, לחיצה על כפתור מפוחית כרומטית, ואפקטים נוספים המומלצים על ידי כותב ה-"טאב".


ליווי במפוחית, לדוגמא עם מפוחית אחרת, מנדולינה, חלילית, מלודיקה וכלים אחרים המנגנים סולו, או אפילו שירה. נלמד על האקורדים שניתן לנגן במפוחית ונעבור על כמה שירים.

אימון מתקדם להפקת צלילים בודדים, התחלת כיפופים (הורדת הטון המנוגן למטרות שונות, כמו בלוז, ויברטו וכולי)

מפוחיות שונות לנגינה באופנים שונים ומטרות שונות, נגינה עם מחזיק מפוחית והוספת גיטרה או קלידים

ועוד ועוד - לפחות 20 שיעורים מתוכננים, וכמה "שיעורונים" על נושאים מעניינים ונקודתיים.

נגינה מהנה ולהתראות!
צביקה

יום שלישי, 13 ביוני 2017

אז... מתחילים


שלום לכם!

עם המון תוכניות לשיעורי מפוחית שיביאו לכם את החשק לנגן, התיישבתי ספונטנית להקליט סרטון היכרות.
להגיד שיצא נהדר? נו... רחוק מזה.
אבל הכי חשוב - התחלתי, ומכאן בשאיפה - להשתפר.

אז מה זה הבלוג הזה?
הבלוג נועד לחומרי לימוד ומערכי שיעור שיכולים לתת בסיס טוב לנגינה במפוחית למתחילים ולמוסיקאים מנגנים בכלים נוספים.
מה עוד הייתי רוצה להכניס כאן?
אוספי שירים, תווים וטאבים לנגינה עצמית מהנה.
פלייבקים לליווי סגנונות מוסיקה שונים כדי להתאמן בנגינה חופשית
כתבות בנושאים מוסיקליים הקשורים למפוחית
קישורים לקטעי מוסיקה ווידאו המלאים בהשראה לנגן המתחיל והמתקדם
אוגדן כתובות וטלפונים של מורים, חנויות מוסיקה ומעבדות לתיקון מפוחיות בכל הארץ
ועוד - צריך רק לבקש, מידע כבר יש :)

והרי לכם הסרטון הראשון - לקח לערוך אותו רק שעתיים כי התוכנה החופשית קרסה כל הזמן, ולהעלות ליו-טוב עוד 5 שעות עם אצבעות שלובות שלא יפסיק באמצע.

נגינה מהנה!
מוזמנים לבקר בהמשך
צביקה